Venäläinen kirjallisuus

Narine Abgarjan “Kolme omenaa”

Narine Abgarjan (Наринэ Абгарян) on tällä hetkellä yksi suosituimmista kirjailijoista Venäjäll. Taustaltaan hän on armenialainen, mutta vuodesta 1993 kirjailija (ja myös bloggaaja) on asunut Moskovassa. Hän julkaisi ensimmäisen teoksensa vuonna 2010 ja sitä lähtien on voittanut lukijoiden sydämiä (ja myös useita kansallisia palkintoja).

Itse olen aloittanut tutustumisen hänen viime vuoden teoksestaan ”Taivaasta putosi 3 omenaa” (”С неба упали три яблока”). Suuria odotuksia teosta kohtaan ei minulla ollut, mutta rakastuin romaaniin heti ensimmäisellä lauseella:

”Perjantaina, juuri puolen päivän jälkeen, silloin kun aurinko rauhallisesti rullasi laakson länsireunalle, Sevojanz Anatolija asettui alas kuolemaan”.

Mutta kuitenkin juuri näihin ensimmäisiin lauseisiin kiinnitin huomioni ja sen jälkeen en voinut enää pysyä erossa tästä kirjasta.

Mitä kirjassa tapahtuu? Juoni tuntuu sekavalta, mutta juuri tällainen tyyli tekee kirjasta näin hyvän. Lukijalle kerrotaan eri ihmisten elämästä pikkukylässä Armeniassa. He kokevat kaikenlaista: iloa, surua, menetystä, nälänhätää, sotaa, kuolemaa. Kuulostaa kauhean masentavalta, eikö niin? Mutta Abgarjan pystyy tekemän niin, ettet tunne muuta, kun lämpöä sisällä, vaikka koet näitä kauhuja päähenkilöiden kanssa. Se lämmön tunne jää kanssasi, ja sen jälkeen haluaisit aina palata pieneen laaksoon uudestaan ja uudestaan.

Rakastuin päähenkilöön Anatolijaan. Hänen elämänsä on rankka, sillä hänen äitinsä oli kirottu, kaikki sisarukset kuolivat nälän aikaan ja hänen isänsä teki silloin itsemurhan, jopa miehestään hän ei nähnyt muuta kuin väkivaltaa. Kirjan lopussa Anatolija kuitenkin saa iloa elämäänsä ja voin taata teille, että monissa kohdissa suunne jää auki. Tarina on erittäin realistinen, vaikka sieltä löytyykin maagisen realismin piirteitä. En ole itse kovin tietäväinen armenialasista ja heidän elämäntavoistaan, mutta kirjan avulla voi jollain tavalla tutustua niihin ja moniin muihin kulttuurisiin yksityiskohtiin. Suosittelen kirjaa kaikille, koska jokainen varmasti saa tarinasta jotain omaa irti.

Aion ostaa kaikki Narinen kirjat lähiaikoina ja uskon, ettei mikään hänen tarinoistaan voi tuoda minulle pettymystä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s