Venäläinen kirjallisuus

Dina Rubina “Petruškan syndrooma”

Dina Rubina on Uzbekistanissa syntynyt venäläinen kirjailija, joka on vuodesta 1990 asunut Israelissa. Hänen teoksiaan on käännetty yli 30 kielelle ja hänen kirjoistaan on tehty elokuvia. Rubina on erittäin tunnettu venäläisissä kirjallisuuspiireissä, ja tällä hetkellä hän kuuluu suosittuihin nykykirjailijoihin.

Kustantamo Idiootti on viime vuonna julkaissut hänen kertomuksiaan ”Kaksiosainen sukunimi”, ”Eräs älykkö istahti” ja ”Ljubka”. Toivotaan, että lähiaikoina ”Petrushkan syndrooma” käännetään suomeksi.

”Petruškan syndrooma” (Синдром Петрушки) julkaistiin vuonna 2010. Tarina alkaa siitä, että nukketeatteritaiteilija Petja saapuu Israeliin, hakemaan vaimonsa mielisairaalasta. Matkalla tutustumme vaimoonsa Lizaan ja sairaalan johtajaan Borjaan. Lukija voisi ajatella, että sen jälkeen tarina kertoisi, miksi Liza päättyi sairaalaan ja miten pari pääsee tästä yli. Näin ei kuitenkaan ole. Totta kai, saamme tietää, mitä on tapahtunut Lizalle, mutta juoni vie meidät odottamattomaan suuntaan.

”Petruškan syndrooma” ei ole pelkästään sairauden nimi (Angelmanin oireyhtymä), vaan se on tarina elämästä, kuolemasta, pakkomielteestä ja ylipäätään yhdestä perheestä. Lopussa emme edes tiedä, kuka on oikeasti hullu.

Rubina osaa kirjoittaa erittäin hyvällä venäjän kielellä. Lukija liikkuu tarinassa vaivattomasti, ja kirjailijan luodut näkymät seisovat aivan silmien edessä. Jokainen hahmo on kirjoitettu huolellisesti. Pjotr on todella lahjakas nukketaitelija, hänen intohimonsa ovat nuket, teatteri ja Liza. Liza, toisaalta, on sisäänpäinsuuntautunut, pieni, hauras tanssija. Tarinan kertoja Borja on aivan suloinen ja ymmärrettävä ystävä ja lääkäri.

Kirjan tunnelma on upea! Lukija pääsee tutustumaan sumuiseen Prahaan, aurinkoiseen Israeliin ja myös huolettomaan Lviviin. Jokaisella kaupungilla on oma unohtamaton tunnelma. Juutalaisteemat ovat kirjassa vahvasti esillä, mutta se ei yhtään haittaa tarinan kokonaisuutta.

Lukijalle aina annetaan pieniä paloja, jotka kirjan lopussa muodostavat kokonaisuuden. Tarinassa on paljon salaisuuksia, yllättäviä käänteitä, elämäkertomuksia …ja teatterinukkeja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s