Venäläinen kirjallisuus

Jevgeni Vodolazkin ”Arsenin neljä elämää”

Filologian tohtori ja antiikin kirjallisuuden asiantuntija Evgeni Vodolazkin, julkaisi hänen “ei-historiallisen romaaninsa”, “Lavr” vuonna 2012. Romaani on pyhimyselämänkertaa, jossa päähenkilö elää pitkän elämänsä eri nimillä, ja yrittää sovittaa syntiänsä elämänrakkautensa edessä.

Romaani sijoittuu 1400-luvulle, ja lukija on upotettu aikakaudella antiikin keskivaiheille, mutta kirjailija sekoittaa juoneensa myös modernitodellisuutta, mikä tekee tarinasta mielenkiintoisemman. Ajatukset ajasta ja tilasta ovat kirjan keskipisteenä. Romaani koostuu neljästä osasta, ja jokainen osio edustaa päähenkilön eri kehitysvaihetta, joiden myötä hän etenee kohti menetetyn rakkauden syntien hyvittämistä.

”Arsenin neljä elämää” on ensisijaisesti tarina rakkaudesta ja luopumisesta rakkauden nimissä. Arseni on pienestä asti asunut isoisänsä kanssa pienessä muinaisvenäjän kylässä. Hänen isoisä Hristofor on opettanut hänelle kaikkea, mitä hän osasi, ja Arseniasta on tullut taitava parantaja ja lääkäri. Isoisän kuoltua Arseni jäi yksin ja tutustuminen Ustinaan oli hänelle tärkeää. Ustina kuitenkin kuolee synnyttäessä, eikä Arseni osannut auttaa häntä ja lastansa. He eivät olleet naimisissa ja muiden kyläläisten, ja ensisijaisesti Jumalan silmissä se on iso synti. Tätä Arseni yrittää korjata koko loppuelämänsä; Hän haluaa, että Ustina saa anteeksi jumalalta. Arseni elää vain saadakseen jonkin merkin siitä, että hänen rakkautensa on saanut anteeksi. Vaikka ortodoksisuus ja uskonnollisuus ovat kirjassa tärkeitä, ne eivät ole juonin solmupisteenä. Arseni matkustaa Venäjällä ja parantaa jopa ruttoa taidollaan, kirjan lopussa myös yliluonnollisen taitonsa avulla. Parantamislahjansa avulla Arseni pelastaa ihmisiä, mutta silti tuntee syyllisyyttä ja siksi koko ajan kieltää häntä ympäröivän todellisuuden.

Romaani on hyvin monipuolinen, se yhdistää nykykirjallisuuden ominaisuuksia ja kuvaa muinaisvenäjän elämäntapoja. Tavallisten talonpoikien kuvaukset ovat erittäin kiinnostavia. Täysi upotus muinaisvenäjän aikaan on unohtumaton, ja kirjailijan tapa laittaa tekstiinsä moderneja, nykyajan kuvauksia tuo lukukokemukseen jotain uutta.  Samalla kirjan kieli on ainutlaatuinen. Vodolazkin osaa sekoittaa muinaisvenäjää ja modernikieltä, mikä tekee lukemisesta alkuperäiskielellä vielä mielenkiintoisempaa.

”Arsenin neljä elämää” ei ole vain tarina keskiaikaisesta venäläisestä velhosta, parantajasta, lääkäristä ja pyhimyksestä. Se on elämän, luonteiden ja uskon kutomista antiikin Venäjällä. Romaanissa yhdistyy draaman, filosofisen tutkielman, pyhimyksen, seikkailun ja fantasian elementtejä. Se vain kiehtoo ensimmäisestä sivusta alkaen ja pitää jännityksessä aivan loppuun asti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s