Venäläinen kirjallisuus

Li Viksen #Nimeni on Kettu

Yksi Venäjän suuremmista kustantamoista AST on aloittanut uuden projektin nimeltään ”ONLINE-Bestseller”, jossa se julkaisee netistä poimitut suosituimmat kirjat. Tällä hetkellä on julkaistu yhteensä seitsemän kirjaa. Kustantamo on kerännyt ”ONLINE-bestseller” kannen alle lajiltaan ja tyyliltään erilaisia kirjoja. Li Viksenin (Polina Gladys) kirja ”Nimeni on Kettu” on ilmestynyt vuonna 2016 ja saanut suosiota jo ennen julkaisua sellaisissa nettiporataaleissa kuin Fikbook https://ficbook.net/ ,Wattpad, Samizdat http://sam-izdat.info/  ja Проза.ру http://proza.ru/.

Polina Gladis on nuori (28 v.) kirjailija Iževskista. Hän on kasvanut toimittajien perheessä ja itse on valmistunut Udmurtian yliopistosta. ”Nimeni on Lis” on hänen esikoisromaaninsa ja myös ensimmäinen kirja kolmesta osasta.

Tarina kertoo nuoren naisen aikuistumisesta. Päähenkilö Lis (Kettu) piileskelee miesten legioonassa, teeskentelee olevansa poika ja osallistuu veriseen sisällissotaan. Päivän aikana hän on taistelukentällä ja illalla nuotion vieressä kuuntelee tarinoita, joita muut sotilaat kertovat. Lis on heikko, hiljainen ja outo – hän ei koskaan ota pois ketun muotoista kypärää. Hän piileskelee uteliailta katseilta, välttää ongelmia ja yritä herättää mahdollisimman vähän huomiota. Ja jonkin aikaa se on vielä mahdollista, mutta onni on myös kyseenalaista, se ei voi kestää ikuisesti.

Kettu ei jaksa enää olla heikko, hän halua oppia puolustaa itseänsä ja iskeä voimalla takaisin. Näin alkaa omituinen ystävyys, jossa pieni Kettu ja suuri ja mahtava nuori kenraali Atos taistelevat, oppivat toisiltaan ja löytävät elämänsä tarkoituksen. Tarina ei perustu rakkaussuhteeseen, vaan se enimmäkseen keskittyy ystävyyteen, itsensä löytämiseen ja omien kauhujen taistelemiseen. Kirja on tyypillinen road-trip fantasia, jossa kirjailija keskittyy hahmojen kehittämiseen, eikä varsinaiseen juoneen. Maailman rakenne, joka on fantasia-genressä erittäin tärkein osa, on tässä kirjassa vähän heikompi kuin olisi voinut tehdä. Lukijalle kerrotaan vähän kaikkea: poliittisesta tilanteesta, taikuudesta, maantiedosta ja kansalaisista, mutta ei mennä tarpeeksi syvälle. Tärkeitä ja kiinnostavia juonessa ovat sadut ja tarinat, joita sotilaat kertovat nuotion ääressä. Ne antavat kirjalle eritystä viehätystä ja niillä on tärkeä rooli päähahmojen seikkailuissa.

Viksen kuvasi hänen naishahmonsa eri tavalla kuin nuortenkirjassa on yleensä tapana. Lis on harmoninen, aikuinen, tunnustaa virheensä, ei yritä olla sankari eikä ole sisukas. Hänellä on sisäisiä demoneja ja pelkoja, mutta ne eivät ole liian dramaattisia. Kaiken kaikkiaan ”Nimeni on Lis” on hyvä ja mukava tarina, josta löytyy värikkäitä hahmoja. Kirja tuo tiettyä tuoreutta nuorten kirjojen genreen. Toivotaan, että kirjailijan tyyli paranee seuraavien kirjojen myötä. Ja vaikka finaali on vähän repaleinen, se on kuitenkin tarpeeksi lupaava.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s