Venäläinen kirjallisuus

Tatjana Tolstaja “Kys´”

Tatjana Tolstaja (1951) on syntynyt perheessä, joka oli täynnä kirjallisuusneroja. Isänisänsä oli Aleksei Nikolajevitš Tolstoi, kuuluisa neuvostoliittolainen kirjailija. Hänen isoäitinsä Natalia Krandievskaja-Tolstaja on venäläinen runoilija. Isoisä äidin puolelta on toiminut kääntäjänä ja Tatjana Tolstajan sisko, Natalia Tolstaja on myös kirjailija. Itse Tatjana Tolstaja on valmistunut klassisen filologian laitokselta Leningradin yliopistosta. Tolstajan proosa on “uuden aallon” kirjallisuutta, ja hän on yksi kirkkaimmista nimistä venäläisessä nykykirjallisuudessa. Hänen teoksensa ovat yleensä täynnä satiiria ja parodiaa. Tolstajan teokset ovat monta kertaa olleet tieteellisen tutkimuksen aiheena. Romaanin Kys´ Tolstaja kirjoitti 14 vuotta 1986–2000. Genreltään se on postapokalyptinen dystopia, joka kertoo, mitä olisi voinut tapahtua Venäjälle ydinsodan jälkeen.

”Se istuu pimeillä oksilla ja huutaa niin villisti ja surulliseesti Kyyyyys´! Kyyys´! Ja kukaan ei voi nähdä sitä. Jos joku käy metsässä, niin hän hyppää heti päälle ja puree niin kovasti hampaillaan kuin pysty ja kynsillään repii ihmisen mielen ja tahdon”. Entinen Moskova ydinsodan jälkeen on muuttunut. On kulunnut jo satoja vuosia ja jänikset täällä hyppivät oksilla, hiiret ovat tärkein ravinto, ihmiset ovat myös erilaisia: joillain on kukonhelttoja, joillain pieniä pyrstöjä, joillain kolme kättä tai jalkaa. Tällaisia ovat räjähdyksen seuraukset. Jäljellä on vielä niitä normaaleja ihmisiä, mutta he eivät kuole, eivät ikäänny.

Benedikt on terve nuori mies, jolla kaikki kehonosat ovat paikallaan ja hänen pikku pyrstönsä on aina ollut hänelle tärkeä salaisuus. Hänen äitinsä on selvinnyt ydinsodasta, mutta kuolee myrkytyksestä. Ja Benedikt elää ilman huolia, työskentelee kirjurina, kirjoittaa kirjoja uudelleen ja rakastuu Olen´kaan. Tolstajan luoma maailma on tavallaan suljettu. Me emme tiedä, mitä on kaupungin rajojen ulkopuolella, mitä siellä tapahtuu, me vain kuulemme, että kauheat tšetšeenit tappavat hyviä ihmisiä. Tässä suljetussa, primitiivisessä maailmassa ihmiset elävät, uskovat tuntemattomiin olentoihin, puhuvat surkeaa kieltä, pelkäävät tuntematonta Kys´-eläintä. Ja mikä Kys´ loppujen lopuksi on? Se on ihmisten tuntemattoman ja käsittämättömän pelko, joka asuu heissä sisällä.

Kirja on genreltään scifiä, tavallinen dystopia. Mutta fantasian alla löytyy meidän nykymaailman ongelmia, joihin Tolstaja kiinnitä huomiota. Teksti on täynnä poliittista satiiria. Tolstaja pilkkaa Neuvostoliiton elämäntapaa ja järjestelmää. Kys´on myös täynnä huvittavia kohtauksia, joissa dialogit ovat etusijalla. Naurettavat dialogit vanhojen ja uusien ihmisten välillä ovat tässä tärkeät, niihin kannattaa kiinnitä huomiota lukiessa. Vaikka dialogit eivät sinänsä onnistu, niissä on paljon satiiria. Romaanissa on myös paljon syvällisiä ajatuksia, venäläisen kansanperinteen elementtejä ja satuhahmoja.  Kirja on äärettömän syvällinen ja avoin, surullinen ja hauska, pelottava ja hyvä. Jokainen ymmärtää sen omalla tavallaan. Sitä voi vain lukea ja nauttia tai sitten miettiä ja analysoida.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s