Venäläinen kirjallisuus

Marina Stepnova “Lasaruksen naiset”

Marina Stepnova (synt. 1971) on venäläinen toimittaja ja kirjailija. Hänellä on yli kymmenen vuotta kokemusta aikakauslehtien alalla. Tällä hetkellä kirjailija asuu Moskovassa ja työskentelee miesten XXL-lehdessä päätoimittajana. Hän on aloittanut runojensa julkaisemisen asuessaan Moldovassa ja sitten opiskellessaan Kirjallisuusinstituutissa Moskovassa. Proosaa hän alkoi julkaista vuonna 2000. Vuonna 2005 hän julkaisi ensimmäisen romaaninsa ”Хирург”(Kirurgi), 2011 ”Женщины Лазаря” (Lasaruksen naiset) ja 2014 julkaisi kolmannen romaaninsa ” Безбожный переулок” (Jumalaton kuja). Stepnova osaa romaniaa ja englantia ja kääntää teoksia venäjäksi. Hänen Mihail Sebastianin näytelmän käännöstä käytettiin venäläisissä ja ukrainalaisissa teattereissa.

Lasaruksen naiset on perhesaaga, joka alkaa jo 1800-luvun lopussa Venäjällä, ennen vallankumousta ja loppuu ennen 2000-luvun alkua. Tarina seuraa useita perheitä, mutta heillä kaikilla on jotain yhteistä. Ensiksi tutustumme Tšaldonoviin perheeseen, jossa Sergei ja Marusja elävät onnellisesti ja yhdessä kohtaavat ulkomaailman ja sisämaailman kataklysmeja. Käsi kädessä he kulkivat onnellista elämän tietä pitkin täynnä rakkautta, lapsettomuudesta huolimatta, vaikka olikin nälkäinen siviili-sota, vaikka heidät evakuoitiin Moskovasta toisen maailmansodan aikana, vaikka oli muutenkin vaikea olla. Heidän elämäänsä tulee köyhä, mutta erittäin lahjakas 18-vuotias juutalainen fyysikko Lasarus Lindt ja tuo mukanaan iloa ja valoa.

Lasarus Lindt on tieteellinen nero, hänessä on loputonta voimaa. Hänen lahjakkuutensa suojaa häntä armottomalta maailmalta ja hänestä tulee tunnettu ja arvostettu tiedemies. Perhettä hänellä ei silti ole, eikä koskaan tule olemaan samanlaista kuin Tšaldonovilla. Seuraamme Lasaruksen elämää ja miten julmasti hän rikkoo muiden elämää, ainoastaan löytääkseen kadonneen rakkautensa. Hänen ensimmäinen rakkautensa Marusja ei koskaan ollut saatavilla, syynä ei ollut hänen ja Marusjan 30 vuoden ikäero, Lasarus ei vain koskaan halunnut tuottaa pettymystä Tšaldonovin perheelle. Monta vuotta myöhemmin, vanha ja edelleen kovin arvostettu Lindt löytää toisen rakkautensa, Galinan, mutta 17-vuotias tyttö, koko elämänsä lahjakkaan fyysikon kanssa viettänyt, ei koskaan pystynyt arvostamaan vanhan miehensä rakkautta.

Lasarus rikkoo Galinan elämän jo nuoruudesta ja kauniista, nuoresta tytöstä tulee tunteeton, vihainen ja armoton nainen, joka ei koskaan pystynyt rakastamaan miestään, poikaansa tai lapsenlapsiaan. Lindt tietämättään vaikuttaa moniin elämiin, mutta ylpeytensä takia ei sitä huoma. Stepnovan kyky kuvata ihmisten tunteita ja ihmisten tragediaa on erittäin mielenkiintoinen. Tämä kirja on tarina siitä, miten ihmisiä voi tappaa rakkauden ja tunteiden kanssa.

Kolmantena Lasaruksen naisena esiintyy Lida, vaikka vaari ja lapsenlapsi eivät koskaan tapaa toisiaan. Lidan tarina on tunteellinen ja arvokas. Pieni orpotyttö joutuu asumaan julman mummonsa Galinan kanssa. Hän elää kuin aave, kuin huomaamaton hiiri suuressa maailmassa. Lida on Lasaruksen aave, joka on perinyt lahjakkaalta vaarilta toisen, eri alan lahjakkuuden. Lidan kautta Lindt ja hänen vaimonsa Galina yrittävät löytää harmoniaa ja mielenrauhaa, jotka aina puuttuivat heidän elämästään.

Yksi mies ja kolme naista. Lasaruksen elämän tärkeimmät naiset. Tämä perhetragedian taustalla vallankumous, maailmansodat, sisällissota. Mutta elämä jatkuu, aika on loppumassa. Kirjaa lukiessa tajuaa, miten tärkeää on joskus katsoa ympärilleen ja ymmärtää, ettet tee valintaa joku tekee sen puolestasi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s