Venäläinen kirjallisuus

Boris Akunin Asaselin salaliitto (2001)

Boris Akunin (oikealta nimeltään Grigori Tšhartišvili) on yksi tunnetuimmista ja luetuimmista kirjailijoista Venäjällä. Vuonna 2008 hänen kirjojensa yleispainos on ollut 1,3 miljoona kappaletta. Hänen kirjojaan on käännetty 35 kielelle ja niiden pohjalta on tehty elokuvia. Akunin on syntynyt Kaukasuksella, gruusialais-juutalaisessa perheessä, mutta on pienenä muuttanut Moskovaan. Japanilais- ja aasialaisteemat hänen kirjoissaan eivät ole satunnaisia, sillä kirjailija on valmistunut Moskovan valtionyliopistosta japanilaishistorian asiantuntijaksi. Hän on kääntänyt kuuluisia japanilaisia kirjailijoita kuten Yukio Mishima, Yasushi Inoue, Masahiko Shimada. Vuodesta 1998 alkaen  Akunin alkaa kirjoittaa omia teoksia ja julkaisee niitä B. Akunin nimellä. On huomionarvoista, että B. kirjaimen transkriptio ”Boris” on tullut vasta myöhemmin, kun kirjailijaa haastateltiin useammin. Puolestaan sukunimi ”Akunin” japanin kielestä käännettynä tarkoittaa ”roisto”.

Ensimmäinen teos, jonka hän julkaisi tällä nimellä, on Asaselin salaliitto (1998),ja se on tullut hyvin suosituksi julkaisun jälkeen lähes välittömästi. Seuraavana vuonna hän julkaisi vielä kolme kirjaa Erast Fandorinin seikkailuista. Mutta Tšhartišvili on kirjoittanut vielä monia muita merkittäviä teoksia. Proosaa hän on kirjoittanut Boris Akunin nimellä ja tieteellisiä tutkimuksia omalla nimellään. Sen lisäksi kirjailija myönsi, että hän on julkaissut muita teoksia nimillä Anatoli Brusnikin ja Anna Borisova. Grigori Tšhartišvili on myös ilmaissut kritiikkiä Venäjän valtiolle ja on aktiivisesti toiminut oppositiossa.

Erast Fandorin on onnekas ja älykäs nuori mies, vaikka hänen elämänsä on ollut rankka. Hän alkaa tutkia jälkeensä suuren perinnön jättäneen opiskelijan mystistä itsemurhaa.. Tutkimuksen edetessä hän törmää salaiseen maanalaiseen organisaatioon nimeltään ”Asasel”. Ja miten kauemmas hän etenee tutkimuksessa, sitä enemmän salaisuuksia ilmenee. Lukijan edessä on perinteinen dekkaritarina, mutta Fandorinin seikkailut eivät sattumalta tulleet niin suosituksi.

Hyvä ja taitava kieli pistää silmään ensimmäisenä. Akunin osaa käyttää kieltä erittäin lahjakkaasti. Kirjaa on helppo lukea, sen tapahtumat pystyy kuvittelemaan helposti ja tarina kulkee silmien edessä. Täytyy myös huomioida vuosikausi, jossa kaikki tapahtuu. Tässä kirjailija osasi kuvata 1800-luvun Moskovan katuineen, luonteineen ja kansoineen. Juuri historiallinen komponentti houkuttelee lukijoita. Lyhkäisen kirjan sivuilla ihmiset tulivat eläviksi, heidän ympärillä on sellaisia yksityiskohtia, jotka luovat kirjan tunnelman. Sellainen tunnelma jatkuu muissakin kirjoissa ja joka kerta vaihtelee hieman, siksi jokainen sarjaan kuuluva kirja on erilainen ja ainutlaatuinen.

Nopea kerronta, joka on täynnä juonittelua ja juonenkäänteitä. Kukaan ei voi olla ihailematta päähahmoa, jonka charmi jatkuu kirjasta toiseen ja avautuu täysin eri puolilta. Fandorinilla ei ole ilmiömaista älyä tai erityistä lähestymistapaa, mutta hän on lahjakas ja tarkkaavainen ja hänen perustelunsa ovat lukijalle selkeitä ja mielenkiintoisia. Päähahmon ominaisuuksiin kuuluu liiallinen emotionaalinen irrallisuus, joka perustuu ensimmäisen kirjan tapahtumisiin. Fandorin aina voittaa pokerissa ja missä tahansa vedossa, eikä hän voi kuolla. Kirja on ihana, fiksu ja hienovarainen viihde niille, jotka haluavat viettää illan hyvässä seurassa. Jopa kielteiset hahmot tässä ovat huipulla. Asaselin salaliitto ei ole todellakaan paras kirja Fandorinin sarjassa, mutta se on mahtava alku, josta kirjailijan ja päähahmon taidot vain kehittyvät.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s