Venäläinen kirjallisuus

Sergei Nosov Hakasulut 2015

Sergei Nosov (synt. 1957 Leningradissa) on venäläinen kirjailija ja dramaturgi, tragikomedian mestari. Hän on päässyt Venäjän Bookerin lyhyelle listalle romaanistaan Hozjaika istorii (Historian emäntä), hänen näytelmät ovat aina loppuunmyytyjä ja Hakasulut romaanistaan hän on saanut Kansallisen bestsellerin palkinnon vuonna 2015. Hakasulut sai ensimmäistä kertaa palkinnon historiassa päätuomaristoilta enimmäispistemäärän. Kirjailijauransa Nosov on aloittanut jo 1980-luvulla kirjoittamalla runoja ja julkaisemalla niitä Aurora-lehdessä. Ensimmäisen proosansa hän on kirjoittanut 1990-luvulla. Hänen kirjansa on tarkoitettu älykkäille lukijoille, jotka rakastavat luovia kokeiluja. Nosovia kutsutaan Pietarilaiseksi kirjailijaksi, koska hänen proosansa on kirjaimellisesti kyllästetty Pietarin kuvauksilla.

Hakasulut on kirjailijan kuudes romaani, joka on kirjoitettu tragikomedian genressä. Romaani on täynnä maagista realismia, absurdia ja myös ironiaa, kuten kaikki muut hänen kirjansa.  Romaaninsa Nosov on kirjoittanut kymmenen vuoden aikana heittämällä käsikirjotuksensa kokonaan pois ja sitten palamalla romaanin kirjoittamiseen uudestaan. Hakasulujen hahmoissa voi tunnistaa pietarilaisia vip-ihmisiä, joita Nosov tahallaan kuvasi, ja kirjasta löytyy myös viitteitä muihin hänen kirjoihinsa.

Romaanin juoni on seuraava: matemaatikko Kapitonov matkustaa Pietariin osallistumaan taikureiden kongressiin, tai oikeastaan ”mikrotaikuri”-kongressiin, koska juuri näin he itseään kutsuvat. Kapitonov on mikrotaikuri, joka osaa arvata kaksinumeroisia lukuja, joita toinen ihminen ajattelee. Hän ei tiedä, miten hän sen osaa tehdä, mutta hänen kykynsä aiheutti eräs stressitilanne. Saapuessaan Pietariin hän tapaa outoja kongressin osallistujia sekä hänen entisen kollegansa Muhinin ex-vaimon. Muutama vuosi sitten Muhin teki itsemurhan ja hänen vaimonsa on löytänyt päiväkirjan, joka selittäisi itsemurhaan liittyvät syyt. Juoni jakautuu kahteen osaan ja lukija tutustuu sekä Kapitonovin seikkailuihin taikurifoorumissa että myös Muhinin päiväkirjaan.

Tästä alkaa absurdimainen kerronta, joka on Nosoville niin tyypillinen. Juoni laiskasti pyörii ja kertoo yksityiskohtaisesti taikurien foorumista. Nosov kuvaa ihmisiä tarkasti ja ahkerasti. Muhinin päiväkirja aiheuttaa kaikenlaisia epäilyksiä. Pitäisikö kuitenkin kaikkeen uskoa? Onneton Muhin kertoo, miten hänet ”korvattiin” ja hän ei ole enää Muhin vaan joku muu, joka on tullut hänen kehoonsa tekemään jotain tiettyä tehtävää. Kuulostaa epäilyttävältä, mutta mitä, jos se olikin totta?  Kapitonov yrittää selvittää, mutta mihin se totuus hänet vie? Kaikista fantasiamaisista tapahtumista huolimatta romaania ei voi kutsua fantasiaksi. Todellisuus ja fiktio ovat jotenkin rinnakkain erillisinä toisistaan, välillä vaihtavat paikkojaan ja välillä eksyvät rivien väliin, mutta ovat kuitenkin läsnä tässä oudossa juoneessa.

Sergei Nosov kirjoittaa varsin lyhyesti, minimalistisesti, mutta tämä tyyli ei mitenkään huononna kerronnan laatua. Toki loppu jätti ihmettelemään, eikä siinä ole kerrottu mitään vastauksia, mikä saattaa suututtaa lukijaa. Hakasulut on romaani-metafora, jossa hakasulut symboloivat kuviteltua turvapaikkaa, johon piiloudumme todellisen elämän kauhuilta. Nosovin mukaan se on romaani elämästä, juoksevasta ajasta. Sitä voi tulkita eri tavalla: maagisen ulottuvuuden ja mystisen elementtien avulla tai ihan tavallisen, arkisen ulottuvuuden avulla. Lukija saa valita itse, mikä hänelle sopii parhaiten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s