Venäläinen kirjallisuus

Pjotr Aleškovski “Linnoitus” (2015)

Jokaisella on oma linnoituksensa. Joko hän piileskelee siellä maailmalta, puolustaa itseään tai kehittää omia taitojaan. Voi olla, että joku kuitenkin vain rakentaa linnoituksensa tuhotakseen muiden linnoituksia. Näin kirjan hahmot toimivat, näin myös elävät ihmiset nykypäivänä.

Päähenkilö Ivan Maltsov on historioitsija, arkeologi, jonka elämä on mennyt päin helvettiä. Hänen linnoituksensa muurit ovat vahvoja, mutta tässä tilanteessa se ei häntä auta. Lähes 50-vuotias pikkukaupungin museon arkeologi ja tutkija yrittää pelastaa tärkeän kaupungin historiallisen linnoituksen ahneilta kaupungin liikemiehiltä, jotka eivät välita historiasta, vaan haluavat käyttää sitä hyväksi. Läheiset pettävät, yhteiskunta ei ymmärrä; Ivan on täysin omillansa ja muuri hänen ja muiden välillä kasvaa päivä päivältä. Luovuttaako päähenkilö vai jatkaako samaan tahtiin? Mihin se hänet vie?

Ainakin se tie vie hänet kohti uusia ihmisten linnoituksia, joihin hän törmää vauhdilla. Hän törmää vaimonsa vahvaan linnoitukseen. Erimielisyydet, alkoholi ja pettäminen vievät heitä erilleen. Ivanin vaimo jättää hänet elämän vaikeimpina aikoina. Sitten hän törmää paikalliseen oligarkiin, jonka linnoitus rakentuu rahoilla ja voimalla. Ivan ei halua olla hänen kanssa tekemisissä, mutta silti joutuu tapahtumien keskelle. Tällaista voimaa hän ei pysty millään vastustamaan.

Yksi keskeisimmistä linnoituksista rakentuu kokonaisella kansan elämäntavalla – vodkalla ja laiskuudella. Kirjan toisessa osassa kirjailija vie lukijansa pieneen venäläiskylään, jossa päähahmo Ivan asuu sivilisaation ulkopuolella. Tässä näkyy miten kylä tappaa itsensä, miten kyläläiset tappavat itsensä juomalla. Tämä on pieten kylien todellisuus, jota kirjailija ei kaunistele.

Pohdiskelut isänmaan kohtalosta näkyvät kirjassa hieman eri tavalla: Aleškovski lisää juoneensa kohtia, joissa Ivan näkee unta mongoli-tataarien iestä. Ikeen ajat heijastavat jotenkin Ivaniin arkielämää. Tässä tutustumme uuteen päähahmoon – mongolilaiseen soturiin Tugan Šonaan. Niin muinoin Venäjällä kuin nykyaikana valta ja raha valloittavat maailmaa.  Ilman tätä syvällistä historiallista luonnosta kirja olisi tylsä. Kirjailija osaa kertoa kuumasta autiomaan auringosta, valtavista mongolien taisteluista niin kuin se tapahtuisi silmien edessä. Samalla hän kertoo provinssin metsästä, syksyn kauneista väreistä ja ankarasta talvesta.

 Aleškovskin ihmistyyppien kuvaaminen on huomion arvoista: naurettava vaeltaja Kolja, joka asuu luostarissa, juo itsensä humalaan ja varastaa. Maltsovan vaimo Nina – provinssitähti, joka aikoi tehdä uransa tieteessä miehensä avulla, mutta pian pettyi ja löysi itselleen nuoremman ja rikkaamman vaihtoehdon.  Vihainen ja ahne pikkukylän kauppias, joka myy kyläläisilleen huonoa vodkaa. Näitä ihmistyyppejä on Venäjä täynnä.

Linnoitus on romaani ihmisistä ja heidän kohtalostaan ja valinnoistaan: ammatin, rakkauden, työntapojen, kunnian, ylpeyden tai rehellisyyden valinnasta. Kerrotaan siitä, miten periaatteita ja omatunnon omaavan ihmisen on vaikea elää, kun hänen ympärillään on pettämistä ja imartelua. Hämmästyttävä, metaforinen, syvästi uskonnollinen romaani johtaa lukijan yksinkertaiseen ajatukseen: yksinäinen, vaikkakin hankala, mutta kunniallinen elämä on tärkeämpää kuin kuolevainen turhamaisuus.

Pjotr Aleškovskipetr_aleshkovskij

(synt. 1957 Moskovassa) on venäläinen kirjailija, historioitsija, radio- ja televisiojuontaja, tuottaja. Hän on valmistunut historian laitokselta Moskovan valtioyliopistosta. Romaani Linnoitus on saanut Venäjän Bookerin vuonna 2016. Hänen kirjansa erottuvat terävän juonen ja kirjallisen perinteen avulla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s